offspace

Om Offspace
Offspace.dk er et geografisk kort og arkiv over de forskellige selvorganiserede og kunstnerdrevne udstillingsplatforme i Danmark. Det er på disse udstillingsplatforme at det er muligt at opdage den næste generation af kunstnere og finde de mest innovative kunstneriske og kuratoriske eksperimenter. Med dette kort vil vi gøre det let at opleve mangfoldigheden af selvorganiserede platforme, der er spredt ud over landet.

Baggrund
Offspaces kaldes også uafhængige kunstrum, kunstner-/kuratordrevne udstillingssteder eller projektrum. De er for det meste selvorganiserede initiativer drevet af kunstnere eller kuratorer, men mangfoldigheden på scenen gør det svært at beskrive, hvad der definerer et selvorganiseret sted. De befinder sig ofte mellem kategorier og kan være alt lige fra selvfinansierede projekter til platforme delvist støttet af kunstfonde; fra rum, der fungerer som små kunsthaller til initiativer, som ligner kommercielle gallerier. Disse platforme er ofte karakteriseret ved sit høje kunstneriske og kuratoriske niveau, og det store antal af platforme spredt ud over hele landet gør dem til en fundamental del af den danske kunstscene. Med det i mente er mange selvorganiserede steder prekære og kan let blive påvirket af udefrakommende kræfter, som byudvikling, der kan drive huslejepriser i vejret; eller ændringer i funding-kriterierne, som kan udfordre selvorganiserede steders økonomi og eksistensgrundlag. Sidst men ikke mindst har coronakrisen tvunget mange steder til at gentænke deres form og funktion.

Forening
Offspace er en forening for selvorganiserede og kunstnerdrevne udstillingssteder i Danmark. Foreningen arbejder for at promovere scenens aktiviteter, synliggøre det høje kunstneriske og kuratoriske niveau, der produceres, og for at skabe opmærksomhed omkring den fundamentale rolle offspaces har på den danske kunstscene. Offspace vil være et rum for dialog og udveksling mellem de forskellige initiativer og samtidig synliggøre deres forskellighed. Derudover arbejder foreningen for at samle den viden, der produceres i et landskab i konstant forandring.

Kontakt og optagelse på kortet
Hvis du administrerer et offspace, og du gerne vil tilføje det til kortet, er du velkommen til at kontakte os og sende en kort beskrivelse af dit projekt til kontakt@offspace.dk. Vi vil vende tilbage hurtigst muligt med et personligt log-in, der gør det muligt at skabe din egen profil.

Impressum
Offspace bestyrelse: Andreas Hjort Bundgaard, Louise Lassen Iversen, Paola Paleari, Jacob Remin, Jakob Jakobsen, Louise Haugaard Jørgensen
Hjemmeside udvikling: Nermin Durakovic
Visuel identitet: Andreas Hjort Bundgaard, Jacob Remin

Offspace er støttet af BKF - Billedkunstnernes Forbund.
Det første Offspace event foregik den 15. oktober 2020 og var støttet af Nørrebro Lokaludvalg.


Links
UKK Organisation for Kunstnere, Kuratorer og Kunstformidlere
BKF Billedkunstnernes Forbund
UKS Unge Kunstneres Samfund
Den kollektiva hjärnan
International Alternative Art Guide
Zurich Art Space Guide
Samtidskonstkartan